Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00 Fax:020 220 99 09

Medische Encyclopedie

Inhoud

verteporfine

Verteporfine remt de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies.

Artsen schrijven het voor bij maculadegeneratie die tot slechtziendheid of blindheid kan leiden.

Wat doet verteporfine en waarbij gebruik ik het?

Maculadegeneratie

Slechtziendheid kan veel oorzaken hebben. Een daarvan is een ziekte die op oudere leeftijd meer voorkomt en maculadegeneratie wordt genoemd. 

Bij maculadegeneratie is het netvlies van het oog beschadigd. Het netvlies is het 'projectiescherm' waar het licht op valt. Het zorgt er zo voor dat u kunt zien. Bij maculadegeneratie is een plek van het netvlies aangetast, namelijk de gele vlek (macula). Dat is het deel van het netvlies waarmee u fijne details kunt zien, zoals bij lezen.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor dit deel van het netvlies kan slijten. Als reactie hierop ontstaan ontstekingen en een wildgroei aan bloedvaatjes.

Verschijnselen
Uw zicht neemt steeds verder af. U ziet steeds minder scherp en er blijft in het midden van uw beeld een vlek achter. Als maculadegeneratie niet wordt behandeld, zal uw zicht steeds slechter worden.

Behandeling
Meestal behandelen artsen maculadegeneratie met medicijnen die in het oog moeten worden ingespoten. Ook kan de arts verteporfine voorschrijven. Dit is een medicijn die als infuus in een bloedvat wordt gegeven.

Werking
Verteporfine stopt de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes in het netvlies. Hierdoor zal in de meeste gevallen de gezichtsscherpte niet verder slechter wordt. 

Lees meer over maculadegeneratie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Wazig zien of slecht zien. Ook kunt u last hebben van zwarte vlekken, lichtflitsen of donkere schaduwen.

 • Zwak gevoel

 • Misselijk zijn

 • Pijn op de borst. De pijn kan uitstralen naar uw bekken, schouders en ribben.

 • Te veel vet en cholesterol in het bloed, waardoor de kans op hart- en vaatziekten groter wordt. 

  Heeft u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed? Geef dit dan door aan uw arts.

 • Klachten op de plaats van het infuus, zoals pijn, zwelling en ontsteking. 

  • Dit kan ontstaan doordat infuusvloeistof buiten de ader in het weefsel er omheen terechtkomt. Hierdoor kan het weefsel ernstig ontsteken en gaan zweren. Waarschuw direct uw arts of verpleegkundige bij klachten zoals roodheid, warmte en zwelling.
  • Zeer zelden kunt last hebben van een bloeding of verkleuring van de huid op de plaats van het infuus.
 • Klachten tijdens het infuus, zoals rugpijn, flauwvallen, hoofdpijn, duizelig zijn en benauwd zijn. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt tijdens het infuus.

 • Uw huid en ogen kunnen gevoeliger worden voor UV-licht. 

  • Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring. 
  • Heeft u dit medicijn pas gekregen? Blijf dan uit direct zonlicht, tijdens de eerste 2 dagen nadat u dit medicijn heeft gekregen, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid en ogen tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. 

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Oogproblemen, zoals het loslaten van de netvlies, een bloeding in het oog, zwelling van het netvlies.

 • Hogere bloeddruk

 • Koorts

 • Meer gevoeligheid voor bijvoorbeeld pijn, doordat de gevoelszenuwen in huid extra worden geprikkeld door bijvoorbeeld druk of bij pijn. 

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten.

  • Verder kunnen ook overgevoeligheidsreacties tijdens het infuus optreden als blozen, zweten, hogere of lagere bloeddruk, snellere of tragere hartslag, en epileptische aanvallen. Waarschuw bij deze klachten direct uw arts. 
  • Blijkt het dat u allergisch bent, dan mag u dit medicijn in de toekomst niet meer krijgen. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor verteporfine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik verteporfine gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend. Vertel uw arts altijd als u oogdruppels of oogzalven gebruikt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Autorijden?
Soms is het zicht bij maculadegeneratie zo erg aangetast dat u niet mag autorijden. Overleg hierover met uw arts.

Mag u wel autorijden? Na de injectie kunt u tijdelijk wazig zien. Rijd geen auto zolang u hier last van heeft.

Alcohol drinken en alles eten?
Ja dat kan. U mag eten en drinken zoals u normaal ook doet

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u of uw baby is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk.

Als uw arts vindt dat u borstvoeding kunt geven: wacht na het krijgen van het medicijn 2 dagen tot u borstvoeding geeft. Er is dan nauwelijks meer medicijn in de moedermelk.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. U krijgt dit medicijn via een infuus in uw bloedvat. Het infuus duurt ongeveer 10 minuten.

Daarna zal de arts dit medicijn in het oog activeren. Dit zal de arts 15 tot 20 minuten na het infuus doen. Uw arts brengt dan een speciale lens op uw oog en zal uw oog met een laser behandelen. Dit duurt ongeveer 83 seconden.

Wanneer en hoe lang?
De arts bepaalt aan de hand van uw zicht of u dit medicijn opnieuw moet krijgen. Als het nodig is, dan kunt u dit medicijn 4 keer in een jaar krijgen.

Terug naar overzicht