Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00 Fax:020 220 99 09

Medische Encyclopedie

Inhoud

tretinoïne mondpasta

Tretinoïne op slijmvliezen vermindert ontstekingen.

Artsen schrijven tretinoïne mondpasta voor bij lichen planus in de mond.

Wat doet tretinoïne mondpasta en waarbij gebruik ik het?

Overige huidaandoeningen

Verschijnselen
Dit is een aandoening van het wangslijmvlies en soms van de lippen, tong of het tandvlees. Het zijn witte pukkels die een kantachtig netwerk vormen of glanzende verheven plekken geven. Soms is er sprake van wondjes, zweertjes of blaasjes.
De plekken kunnen pijnlijk zijn en sterk jeuken. Daarnaast heeft men vaak last van een rauwe droge mond, branderig gevoel en een metaalachtige smaak.

Meestal zijn de klachten niet voortdurend aanwezig, maar komen ze in periodes voor.

Oorzaak
Het is niet bekend waardoor lichen planus in de mond ontstaat. Uit onderzoeken blijkt dat mogelijk de lichaamseigen afweer verstoord is, waardoor het lichaam de eigen lichaamscellen in de slijmvliezen probeert op te ruimen. Hierdoor ontstaan ontstekingen. Ook kan een infectie met een nog onbekende ziekteverwekker een rol spelen.

Soms blijken veel amalgaamvullingen in het gebit lichen planus te veroorzaken. Het is verstandig om regelmatig de tandarts te bezoeken als u lichen planus heeft. Eventueel is het mogelijk om amalgaamvullingen te vervangen door witte composietvullingen.

Behandeling
Soms zijn de plekjes niet pijnlijk en gaan ze vanzelf over, meestal na ongeveer een jaar. Soms helpt het om sterk gekruide producten, citrusfruit en knapperige producten zoals chips of toast te vermijden.

Als de plekjes in de mond pijnlijk zijn of een branderig gevoel geven, kan de arts een plaatselijk werkend medicijn voorschrijven, zoals triamcinolon of tretinoïne. Dit gaat ontstekingen tegen.

Werking
De tretinoïne is verwerkt in een ‘mondpasta’. Deze zalf heeft een zodanige structuur dat het enige tijd aan het mondslijmvlies blijft plakken.
Tretinoïne vermindert de ontsteking en daardoor de pijn en irritatie. De mondpasta geneest lichen planus niet, maar verlicht de verschijnselen.

Het effect is na een paar dagen merkbaar.

Lees meer over overige huidaandoeningen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Irritatie, roodheid van de slijmvliezen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor tretinoïne of een van de bestanddelen van de mondpasta. Dit merkt u aan een verergering van de aandoening of doordat de aandoening niet overgaat.

    In dit geval bent u ook mogelijk overgevoelig voor andere retinoïden, zoals acitretine en isotretinoïne. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn en andere retinoïden in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor retinoïden. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn en andere retinoïden niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik tretinoïne mondpasta gebruiken met andere medicijnen?

Gorgeldranken of mondspoelingen verminderen de werking van dit medicijn. Gebruik ze voor u de mondzalf aan brengt of minimaal een half uur er na.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan blijvende afwijkingen bij de baby veroorzaken. Als u dit medicijn gebruikt en erover denkt om zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terecht komt. Als dit gebeurt, kan het schadelijk zijn voor de baby.

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Droog de plekjes vooraf door ze met een gaasje te deppen.
  • Breng de mondpasta 2 tot 3 keer per dag aan in een dunne laag op de plekjes.
  • Wrijf de pasta niet in, want dan wordt de zalf korrelig.
  • Eet of drink niets gedurende een half uur na aanbrengen.
  • Was direct na aanbrengen uw handen.

Wanneer?
Verdeel het aanbrengen over de dag, dus 's ochtends en 's avonds, of 's ochtends, 's middags en 's avonds. Breng de mondpasta aan als u weet dat u het eerste half uur niet hoeft te eten of te drinken.

Hoe lang?
Meestal adviseert de arts dit medicijn meerdere weken tot maanden te gebruiken.

Terug naar overzicht