Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00 Fax:020 220 99 09

Medische Encyclopedie

Inhoud

sucralfaat

Sucralfaat is een maagwandbeschermer.

Artsen schrijven sucralfaat voor bij bepaalde soorten maagklachten (refluxklachten, brandend maagzuur) en bij maag- en darmzweren.

Wat doet sucralfaat en waarbij gebruik ik het?

Maagklachten

Er zijn verschillende soorten maagklachten. Sucralfaat wordt gebruikt bij refluxklachten en brandend maagzuur.

Refluxklachten
Bij refluxklachten sluit het klepje tussen de slokdarm en de maag niet goed, waardoor maagzuur in de slokdarm komt. Vooral als u ligt of voorover buigt. De slokdarm kan dan geïrriteerd raken. Dit is vooral te merken aan een flinke pijn hoog in de buik of achter het borstbeen.

Brandend maagzuur of zuurbranden
Brandend maagzuur of zuurbranden merkt u aan een zeurderige of scherpe pijn. Deze pijn voelt u vooral vlak na het eten, omdat dan de aanmaak van maagzuur het grootst is. Maagzuur is een vloeistof in de maag die nodig is om voedsel te verteren. Bij te veel maagzuur of bij wondjes op het maagslijmvlies, kunt u last krijgen van dit zuur.

Behandeling
Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Ook medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

Mochten deze adviezen onvoldoende helpen, dan schrijft de arts soms sucralfaat voor.

Werking
Dit medicijn vormt in de maag en darm een beschermende laag op de beschadigingen van het maagslijmvlies. Deze laag beschermt het maagslijmvlies en de slokdarm tegen de inwerking van maagzuur of galzuur. Daardoor kan het maagslijmvlies genezen. De werking begint na ongeveer een half uur. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

Lees meer over maagklachten . “

Maagzweer en darmzweer

Verschijnselen
Mensen met een maag- of darmzweer (ulcus) hebben vaak een zeurende pijn in de bovenbuik. Meestal is de pijn ’s nachts het ergst en neemt de pijn af door wat te eten. Soms treedt de pijn echter juist op vlak na het eten. Ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken komen voor.

Oorzaak
Een maag- of darmzweer kan ontstaan als het slijmvlies dat de maagwand bekleedt onvoldoende beschermt tegen het maagzuur. Hierdoor kan maagzuur inwerken op de maagwand en kunnen zweren ontstaan. Mogelijke oorzaken hiervoor zijn:

 • Gedurende lange tijd te veel maagzuur in de maag. Dit kan het geval zijn als u rookt.
 • Een infectie met een bacterie (Helicobacter pylori). Deze kan zich in de maagwand nestelen en op den duur het maagslijmvlies zodanig irriteren dat een zweertje ontstaat.
 • Maagbeschadigende geneesmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn de pijnstiller acetylsalicylzuur en ontstekingsremmende pijnstillers van het NSAID-type (zoals ibuprofen, naproxen, diclofenac en indometacine).
 • Bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen bij mensen die eerder een maag- of darmzweer hebben gehad opnieuw een zweer veroorzaken.

Behandeling
Soms helpt het uw eetgewoonten aan te passen. Neem bijvoorbeeld drie tot vijf kleine maaltijden per dag, in plaats van een of twee grote. Vermijd voedsel en drank waar u snel last van krijgt, zoals alcohol of scherpe kruiden. Ook als u stopt met roken kunnen maagklachten verminderen. Sommige medicijnen kunnen maagklachten geven. Overleg met uw arts als u denkt dat uw maagklachten door medicijnen komen.

Mochten deze adviezen onvoldoende helpen, dan schrijft de arts meestal een medicijn voor dat het maagzuur bindt of dat de aanmaak van het maagzuur remt. Wanneer dat onvoldoende effect heeft, of wanneer u overgevoelig voor een maagzuurremmer bent, kan uw arts een maagwandbeschermer zoals sucralfaat voorschrijven.

Werking
Dit medicijn vormt in de maag en darm een beschermende laag op de beschadigingen van het maagslijmvlies. Deze laag beschermt het maagslijmvlies en de slokdarm tegen de inwerking van maagzuur of galzuur. Daardoor kan het maagslijmvlies genezen. De werking begint na ongeveer een half uur. U merkt binnen enkele dagen dat u minder last heeft van uw maag.

Lees meer over maagzweer en darmzweer . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals verstopping, misselijkheid, een droge mond en een vol gevoel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid

  Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen.

  Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige overgevoeligheid ontstaan, met onder andere benauwdheid, zwelling van de mond, keel of strottenhoofd of shock. Neem meteen contact op met een arts bij deze verschijnselen. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor sucralfaat. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik sucralfaat gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Antibiotica van het chinolon-type: ciprofloxacine, levofloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Bij gelijktijdig gebruik met sucralfaat worden deze medicijnen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Overleg met uw arts of een ander antibioticum voor u mogelijk is. Moet u de combinatie toch gebruiken? Neem het antibioticum dan minstens vier uur vóór sucralfaat.
 • Schildklierhormonen, zoals levothyroxine en liothyronine. Bij gelijktijdig gebruik met sucralfaat worden deze medicijnen niet voldoende opgenomen en werken ze minder goed. Neem deze medicijnen minstens twee uur vóór sucralfaat.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Ook uw apotheker kan u precies vertellen hoeveel tijd er tussen de verschillende medicijnen moet zijn en kan voor u een innameschema maken. Wordt het innameschema in uw situatie te lastig, overleg dan met uw arts. Misschien kan deze één van beide medicijnen vervangen door een medicijn dat u wel samen mag gebruiken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid komt heel soms voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Daarom is het gebruik van alcohol af te raden.

alles eten?
U kunt alles eten wat uw maag verdraagt. Bepaalde soorten voedsel zijn echter af te raden als u last heeft van uw maag. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij maagklachten.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Wilt u de maagwandbeschermer langer dan twee weken gebruiken tijdens de zwangerschap? Overleg dan eerst met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Suspensie in zakjes: knijp de inhoud van de zakjes direct in de mond uit of knijp de inhoud uit op een lepel.
 • Granulaat in zakjes: roer de inhoud van de zakjes om in een glas water en neem dit in.

Wanneer?
Dit medicijn werkt het beste als u het inneemt op een lege maag. Het heeft dan voldoende contact met de maag- of darmwand om een beschermend laagje te vormen. Eventueel mag u dit medicijn ook na de maaltijd innemen.

 • Bij slokdarmontsteking, refluxklachten of brandend maagzuur: neem dit medicijn een half uur voor elke maaltijd en voor u gaat slapen.
 • Bij een maag- of darmzweer: neem dit medicijn een half uur voor elke maaltijd en voor u gaat slapen.
 • Om een maag- of darmzweer te voorkomen: neem dit medicijn een half uur voor het ontbijt en voor u gaat slapen.

Hoe lang?
De duur van het gebruik hangt af van de klachten waarvoor u dit medicijn gebruikt.

 • Slokdarmontsteking en refluxklachten verdwijnen meestal binnen 6-12 weken.
 • Een maag- of darmzweer kan in 4-6 weken genezen zijn. Soms schrijft de arts het medicijn daarna nog een aantal maanden voor om een terugkomst van de zweer te voorkomen.
Terug naar overzicht