Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00 Fax:020 220 99 09

Medische Encyclopedie

Inhoud

sevelameer

Sevelameer is een fosfaatbinder.

Artsen schrijven sevelameer voor als er te veel fosfaat in het bloed zit, zoals bij bepaalde nierziekten.

Wat doet sevelameer en waarbij gebruik ik het?

Nierziekten

In het bloed heerst een evenwicht tussen calcium (kalk), fosfaat, vitamine D en bijschildklierhormonen. Deze stoffen kunnen elkaar beïnvloeden. Als de ene stof toeneemt, kan hierdoor de ander afnemen, en andersom.

Sommige mensen hebben te veel fosfaat in het bloed. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij mensen met een verminderde nierwerking, zoals bij mensen die nierdialyse ondergaan. De grote hoeveelheid  fosfaat in het bloed kan botaandoeningen en hartvaatziekten veroorzaken.

Behandeling
Mensen die nierdialyse ondergaan gebruiken meestal fosfaatbinders, zoals sevelameer en calcium (kalk). Maar ook mensen die geen nierdialyse ondergaan, maar wel een verminderde nierwerking hebben en te veel fosfaat in het bloed hebben, kunnen sevelameer gebruiken.

Bovendien krijgen ze ook vaak calcitriol, een soort vitamine D. De combinatie van deze medicijnen zorgt voor een beter evenwicht tussen de hoeveelheid fosfaat, calcium en bijschildklierhormoon in het bloed.

Werking
Sevelameer bindt zich in maag en darmen aan fosfaat. Hierdoor komt minder fosfaat uit het voedsel in het bloed terecht.

Lees meer over nierziekten . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en braken.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Winderigheid, diarree, buikpijn en verstopping. Waarschuw onmiddelijk een arts bij zeer ernstige buikpijn. Gebruik dit middel niet als u al langdurig last heeft van verstopping.

  Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verstopping.

 • Pijnlijke keel.

 • De hoeveelheden vitamines, mineralen en zouten in het bloed kunnen veranderen door dit medicijn.

  De arts zal uw bloed daarom regelmatig controleren op eventuele tekorten.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk.

  Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor sevelameer. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik sevelameer gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Chinolon-antibiotica: ciprofloxacine, levofloxacine, moxifloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Sevelameer bindt aan deze antibiotica, waardoor ze niet voldoende in het bloed worden opgenomen. Overleg hierover met uw arts. Bij voorkeur wordt een ander antibioticum voorgeschreven. Is dit niet mogelijk? En gebruikt u het antibioticum een keer per dag? Neem het dan 's avonds in. Gebruikt u het antibioticum twee of drie keer per dag? Neem het antibioticum ten minste een uur vóór sevalameer of drie uur na sevelameer in.
 • Sevelameer kan de werking verminderen van het afweeronderdrukkende medicijnen tacrolimus. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie heeft voorgeschreven gekregen. De arts zal de hoeveelheid van het afweeronderdrukkende medicijn in uw bloed controleren.
 • De schildklierhormonen, levothyroxine en liothyronine. Neem sevelameer een paar uur voor of na deze middelen in.
 • Fosfaten, zoals dinatriumwaterstoffosfaat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumdiwaterstoffosfaat, glycerofosforzuur. Fosfaten worden gebruikt bij een tekort aan fosfaat in het bloed, onder andere door bepaalde nierziekten. Sevelameer kan de werking van deze medicijnen tegengaan. Of mogelijk werkt sevelameer juist minder goed. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Een andere manier om de hoeveelheid fosfaat in het bloed te verlagen, is met een fosfaatarm dieet. Dit adviseert de arts meestal ook naast het gebruik van sevelameer.

Fosfaat zit vooral in eiwitrijk voedsel, zoals vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, noten en pinda's.

U zult de hoeveelheden van deze voedingsmiddelen moeten aanpassen volgens voorschrift van de arts, zodat u niet te veel fosfaat binnenkrijgt. Het is wel nodig voldoende eiwitten te blijven eten, omdat deze nodig zijn voor de opbouw van het lichaam.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Het is nog te weinig bekend of welke effecten dit medicijn heeft op de baby. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Heel doorslikken met een wat water, dus niet kauwen.

Wanneer?
Neem dit medicijn in bij het eten. Het bindt dan het fosfaat uit het voedsel.

Hoelang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de oorzaak van de te grote hoeveelheid fosfaat in het bloed aanwezig is.

Terug naar overzicht