Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00

Medische Encyclopedie

Inhoud

broomfenac in het oog

Broomfenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Het wordt ook een NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend en ontstekingsremmend.

Artsen schrijven het voor om ontstoken ogen na een staaroperatie te behandelen.

Wat doet broomfenac in het oog en waarbij gebruik ik het?

Ontstoken ogen door andere oorzaken

Broomfenac werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Het bestrijdt zwelling van het oog na een staaroperatie. Staar of cataract is een troebeling van de lens van het oog, die normaal gesproken doorzichtig is. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een kunstlens.

Door de operatie kan het oog gaan ontsteken met pijn, roodheid en zwelling als gevolg. Broomfenac wordt gebruikt om een ontsteking van het oog na een staaroperatie te behandelen.

Lees meer over ontstoken ogen door andere oorzaken . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik: een prikkelend gevoel in het oog. Dit gaat meestal snel over.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor broomfenac of het conserveermiddel. Dit merkt u aan jeuk en rode ogen. Mensen met astma die overgevoelig zijn voor broomfenac, kunnen last krijgen van ernstige benauwdheid. Let daarom extra goed op en houd de traanbuis goed dichtgedrukt, zoals hieronder beschreven bij ‘Hoe moet ik dit medicijn gebruiken’. Krijgt u last van benauwd zijn, stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.

  Raadpleeg bij deze klachten uw arts. 

  Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor broomfenac of voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt. Als u overgevoelig blijkt voor het conserveermiddel, kunt u mogelijk gebruikmaken van oogdruppels met een andere werkzame stof met dezelfde werking maar zonder conserveermiddel.

 • Last van fel licht. Draag in dat geval een zonnebril.

 • Gezwollen oog of ooglid, rood oog en jeuk

  Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

 • Wazig zien, pijn en irritatie aan het oog. Ook kunt u een bloeding van het ooglid krijgen.

  Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

 • Neusbloeding

  Raadpleeg dan uw arts.

 • Na gebruik gedurende meerdere weken: schade aan het oog

  Uw arts zal uw oog daarom regelmatig controleren als u deze oogdruppels voor een lange tijd gebruikt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik broomfenac in het oog gebruiken met andere medicijnen?

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

Andere oogdruppels of oogzalven: het is het beste minstens 5 minuten te wachten tussen het indruppelen van de verschillende oogdruppels.

Gebruikt u zowel een oogdruppel als een oogzalf of ooggel: gebruik dan eerst de druppel en 5 minuten later de oogzalf of ooggel.

Als u 2 soorten oogdruppels moet gebruiken: eerst de oogdruppel gebruiken waar u het minst last van heeft en als laatste de oogdruppel waarvan u de meeste irritatie na het indruppelen krijgt. Zo voorkomt u dat u door de eventuele tranenvloed de werkzame bestanddelen van de oogdruppels te snel ‘uittraant’.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?

Na een oogoperatie
In het algemeen geldt dat u geen auto mag rijden gedurende de eerste weken na de operatie. Uw gezichtsvermogen zal eerst goed moeten herstellen.

Het herstel na de operatie is geleidelijk. De gemiddelde herstelperiode is 5 weken. Vanwege het geleidelijke herstel kan het zicht direct na de ingreep slechter zijn dan ervoor.

Wacht met het kopen van een nieuwe bril ten minste 3 weken. De sterkte van het brillenglas kan in die periode nogal eens wisselen.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt na gebruik niet of nauwelijks in het bloed. En dus ook niet of nauwelijks bij de baby of in de moedermelk. Wel moet u na het druppelen de traankanaaltjes 1 minuut dicht drukken. Er komt dan nog minder van dit medicijn in het bloed. Hierdoor kan er nog minder bij de baby of in de moedermelk terechtkomen. Zie hiervoor de instructie bij “Hoe moet ik dit medicijn gebruiken?”

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Was uw handen en droog ze goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Schud zo nodig het flesje voor gebruik, zie etiket.
 • Neem plaats op een stoel of een bank.
 • Schroef het dopje van flesje en leg het dopje op de zijkant.
 • Neem het flesje in uw hand alsof u een pen vasthoudt.
 • Trek voorzichtig met de vingertoppen van uw andere hand het onderste ooglid naar beneden, zodat er een ‘gootje’ ontstaat.
 • Buig het hoofd achterover en kijk recht omhoog.
 • Zet de hand met het flesje op de hand die het gootje maakt.
 • Breng het flesje boven het omlaag getrokken ooglid (het gootje). Zorg ervoor dat het flesje uw oog, ooglid of wimpers niet raakt, anders bederven de oogdruppels sneller.
 • Knijp in het flesje en laat 1 druppel in het gootje vallen.
 • Buig uw hoofd terug en doe voorzichtig uw oog dicht.
 • De werkzame stof in deze oogdruppels kan te snel uit het oog verdwijnen doordat het via het traankanaaltje in de neusholte wegloopt. Druk daarom deze kanaaltjes na het indruppelen één minuut dicht. Dit doet u door zachtjes uw vinger in de holling tussen het oog en de neus te duwen, net onder het bobbeltje in de hoek van uw oog.
 • Doe uw oog weer open.
 • Draai, na gebruik, de dop weer op het flesje. Was uw handen nogmaals met water en zeep.
 • In de meeste gevallen mag u geen contactlenzen dragen na een staaroperatie. Mocht uw arts anders hebben geadviseerd: haal de lenzen uit uw oog voor u de oogdruppels gebruikt. Soms moet u even wachten voor u ze weer indoet. Er zijn namelijk conserveermiddelen die contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking. Meestal kunt u de lenzen na een kwartier weer indoen.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Met dit houdertje kunt u gemakkelijker in het oog druppelen.

Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven. Na openen zijn de oogdruppels 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft geopend.

Wanneer?
Meestal moet u direct na de operatie met de oogdruppels beginnen. Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect.

Hoe lang?
Meestal moet u tot 2 weken na de operatie met de druppels doorgaan.

Terug naar overzicht