Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00 Fax:020 220 99 09

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > salicylzuur bij huidaandoeningen

Inhoud

salicylzuur bij huidaandoeningen

Salicylzuur werkt in op de hoornlaag van de huid. De hoornlaag is het bovenste laagje van de huid. Salicylzuur weekt dit laagje van de huid los en bevordert de groei van gezonde huidcellen.

Salicylzuur wordt vaak gecombineerd met andere huidmiddelen, omdat het andere medicijnen beter in de huid laat doordringen.

Salicylzuur in lage sterktes, van 10% en minder, wordt gebruikt bij verschillende huidaandoeningen, zoals een droge huid, psoriasis en eczeem.

Wat doet salicylzuur bij huidaandoeningen en waarbij gebruik ik het?

Droge huid

Verschijnselen
Een droge, gevoelige huid schilfert en jeukt. Er vormen zich kloven en branderige plekken. Zulke plekken komen vooral voor op de schenen, dijen, bovenarmen en heupen.

Een ernstige vorm van droge huid komt voor bij ichthyosis, ook wel schubziekte of vissenhuid genoemd. Er komt dan een droge, sterk schilferende, uitslag voor op ellebogen, knieën en handen.

Behandeling
Het is belangrijk de droge huid goed in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom ten minste één keer per dag de huid in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. De crèmes en zalven houden uw huid soepel en voorkomen de dat de huid verder uitdroogt.

Bij sterke schilfering van de huid kan uw arts soms salicylzuur voorschrijven.

Werking
Salicylzuur weekt het bovenste laagje van de huid los, waardoor schilfers sneller verdwijnen.  Door de verweking wordt de eeltlaag weer soepel, zodat de huid kan dichttrekken en de kloven genezen. Door salicylzuur in een huidmiddel blijft de huid soepel en voorkomt u verdere uitdroging. Het effect merkt u binnen een paar dagen.

Lees meer over droge huid . “

Psoriasis

Verschijnselen
Bij psoriasis groeit de bovenste laag van de huid te snel. Hierdoor ontstaan verdikkingen en schilfers. Ook kan de huid ontstoken zijn en erg jeuken. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid. Kenmerkend zijn perioden van spontane verbetering of verslechtering. De oorzaak van psoriasis is niet bekend.

Behandeling
Uw arts zal u salicylzuur in een huidmiddel voorschrijven als u veel last heeft van schilfering. Meestal moet het u het dan kort gebruiken om de verdikte plekken met schilfers snel dunner te maken. Daarna schrijft de arts meestal ook een huidmiddel met bijnierschorshormonen of met calcipotriol voor.
 
Werking
Salicylzuur weekt de verdikkingen en schilfers los, waardoor deze sneller verdwijnen. Door de verweking wordt de huid bovendien weer soepel zodat dikke plekken dunner worden en schilfers verdwijnen. 

Het effect merkt u binnen een paar dagen

Salicylzuur wordt soms ook toegevoegd aan huidmiddelen met bijnierschorshormonen, om de huid hier beter toegankelijk voor te maken.

Lees meer over psoriasis . “

Eczeem

Verschijnselen
Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid bevinden of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk heeft u de neiging te krabben, waardoor de huid nog meer beschadigt.

Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Behandeling
Bij eczeem is het belangrijk een droge huid in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom ten minste één keer per dag de huid in met een neutrale verzachtende crème of zalf. Uw arts kan u dit op recept voorschrijven. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen dat de huid verder uitdroogt.

Bij eczeem zal uw arts een verzachtende crème of zalf adviseren. Voor de momenten dat het eczeem erger wordt, zal uw arts meestal ook een huidmiddel met bijnierschorshormonen voorschrijven, zoals hydrocortisonacetaat of triamcinolonacetonide.

In sommige gevallen schrijft de arts een huidpreparaat voor met zowel een bijnierschorshormoon als salicylzuur aan is toegevoegd.

Werking
Salicylzuur werkt ontschilferend en maakt de huid soepeler. In combinatie met een bijnierschorshormoon maakt het de huid hier beter toegankelijk voor.

Lees meer over eczeem . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De kans op bijwerkingen is afhankelijk van de sterkte van het huidmiddel, van de plaats waarop u het aanbrengt, de duur van het gebruik en de gevoeligheid van uw huid.

De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie en overgevoeligheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, prikkeling of branderigheid enkele minuten na aanbrengen. Vooral als u het medicijn aanbrengt op het gezicht, in huidplooien of op een beschadigde en ontstoken huid.

  Dit verdwijnt meestal binnen enkele uren. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier teveel last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.

  Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

 • Bij gebruik op grote huidoppervlakken: opname van te veel salicylzuur door de huid heen in het bloed. Dit kan bijwerkingen geven, zoals hoofdpijn, duizeligheid, verwardheid, misselijkheid, oorsuizen, doofheid, zweten of een snellere ademhaling. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor de effecten van salicylzuur in het bloed. Gebruik dit medicijn daarom alleen in overleg met uw arts bij kinderen onder de 4 jaar.

  De kans op deze bijwerking is heel klein, maar neemt toe bij hogere sterktes en als u de huid na het aanbrengen van het medicijn, afdekt met plastic folie.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik salicylzuur bij huidaandoeningen gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de aangedane plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette huidmiddel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere huidmiddel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
In kleine hoeveelheden kunt u dit medicijn veilig gebruiken tijdens de zwangerschap gedurende maximaal twee weken. Bijvoorbeeld op een of twee plekken ter grootte van een handpalm. Het heeft dan geen nadelige gevolgen voor het kind.

Wilt u dit medicijn langer gaan gebruiken of op meerdere plekken die groter zijn dan een handpalm waarop u het wilt aanbrengen? Overleg dan eerst met uw arts of apotheker.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven, als u dit medicijn in kleine hoeveelheid gebruikt. Dus op een onbeschadigde huid of op een klein huidoppervlak. Er komt dan een te verwaarlozen hoeveelheid in de moedermelk terecht. Dit medicijn wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus, mond, op oogleden of in wondjes komt. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk toch in of rond het oog, de neus, mond of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

Zalf

 • De zalf in een dunne laag uitsmeren.
 • Eventueel afdekken met een droog verband.
 • Soms adviseert de arts om gedurende enkele dagen de huid af te dekken met folie of tape. Hierdoor kan de salicylzuur beter inwerken op de hoornlaag van de huid.

Gel

 • Leg gedurende minimaal vijf minuten een natte omslag op het huidgedeelte dat u moet behandelen of leg het huidgedeelte minstens vijf minuten in warm water.
 • Droog de huid af.
 • Dunne gedeelten van de huid, zoals de pols en de enkel, insmeren met zinkolie. Zo worden deze dunne huidgedeelten beschermd.
 • De gel inwrijven in het huidgedeelte dat u moet behandelen.
 • Daarna afdekken met plastic folie.
 • Na het aanbrengen de handen wassen.
 • De volgende ochtend de huid wassen.

Wanneer?

 • Gel: 's avonds aanbrengen en 's nachts laten inwerken.
 • Zalf: kijk op het etiket van de apotheek hoe vaak u het medicijn moet gebruiken.

Psoriasis en andere schilferende huidaandoeningen: Gebruik het huidproduct met salicylzuur NIET vlak voor een UVB-behandeling krijgt.

Hoe lang?

 • Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
 • Acne: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts als u na enkele weken nog geen effect merkt.
Terug naar overzicht