Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00

Medische Encyclopedie

Inhoud

brimonidine op de huid

Brimonidine vernauwt de bloedvaten. Hierdoor gaat er minder bloed naar het gezicht en wordt de huid minder rood.

Artsen schrijven het voor bij rosacea.

Wat doet brimonidine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Rosacea

Verschijnselen
Rosacea, officieel acne rosacea genoemd, is een ontsierende huidaandoening in het gezicht. Het opvallendst is de felrode kleur op de wangen, de neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Er kunnen ook puistjes ontstaan.

De ziekte kent perioden waarin u nauwelijks last heeft en perioden waarin de ziekte opvlamt.

Rosacea lijkt wat op acne (jeugdpuistjes), maar komt op latere leeftijd voor, meestal niet voor het dertigste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er last van.

Oorzaak
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel is bekend dat de verschijnselen erger kunnen worden door het drinken van alcohol, het gebruik van sommige medicijnen, het weer, het gebruik van verschillende crèmes, reinigingslotions en shampoos.

Behandeling
Rosacea is niet te genezen. Wel kunt u de verschijnselen goed onderdrukken. Het is belangrijk de huid zo min mogelijk te irriteren. Gebruik daarom zo min mogelijk middeltjes op de huid. Pas ook op met voedingsmiddelen die u kunnen laten blozen, zoals alcohol en scherpe kruiden.
Uw arts kan brimonidine-gel voorschrijven bij rosacea om de roodheid en het blozen van het gezicht te behandelen.

Effect
Dit medicijn werkt binnen 30 minuten en kan tot 12 uur lang werken.

Lees meer over rosacea . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Branderig gevoel, jeuk, roodheid en uw rosacea kan erger worden

  Meestal trekt dit na paar dagen weer weg. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, zoals huidontsteking, warm gevoel, tintelend, prikkelend of doof gevoel, pijn, droge huid en acne (puistjes)

 • Droge mond

  Heeft u hier veel last van? Het zuigen op ijsblokjes of kauwen op (suikervrije) kauwgom helpt om meer speeksel te maken. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit. Poets en flos daarom extra goed als u merkt dat u last heeft van een droge mond. Laat eventueel uw tandarts vaker uw gebit controleren.

 • Koud gevoel in handen en voeten

 • Hoofdpijn en duizelig gevoel

  Voelt u zich duizelig? Het beste kunt u even gaan liggen en uw benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen. Sta ook langzaam op uit bed of van een stoel.

 • Verstopte neus

 • Gezwollen ooglid

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw bij ernstige overgevoeligheid direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik brimonidine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere medicijnen of make-up niet vlak vóór u brimonidine op uw gezicht aanbrengt. Gebruik eerst brimonidine en wacht tot deze op uw gezicht is opgedroogd. Daarna kunt u de andere medicijnen of make-up op uw huid smeren. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt kunstvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Gebruikt dit medicijn alleen op uw gezicht. Zorg dat dit medicijn niet op uw oogleden, in uw oog, neus, mond of op uw lippen komt. Dit kan beschadigingen geven. Komt het per ongeluk toch in deze plekken, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

Gel:

 • Breng de gel DUN aan op uw gezicht: voorhoofd, neus, kin en beide wang. Een kleine hoeveelheid ongeveer even groot als een erwt is genoeg voor uw gezicht.
 • Gebruik uw vingertoppen en verdeel de gel goed over uw gezicht.
 • Was direct uw handen na het aanbrengen.

Wanneer?
U gebruikt de gel 1 keer per dag op uw gezicht. Dit kan op elk moment van de dag. Omdat dit medicijn snel werkt, kunt u het soms ook zo nodig gebruiken. Dat betekent dat u het medicijn alleen gebruikt op de dagen dat rosacea opvlamt.

 • Begin met een kleine hoeveelheid die ongeveer even groot is als een erwt. Gebruik deze kleine hoeveelheid minimaal 1 week. Als dit goed gaat, kunt u langzaam meer gebruiken.
 • Gebruik niet meer dan 1 gram gel (een hoeveelheid ongeveer even groot als 5 erwten) per dag.

Hoelang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u last heeft van een rode huid door rosacea.

Terug naar overzicht