Medische Encyclopedie – Apotheek Marne – Amstelveen

Apotheek Marne

Marne 130 1186PJ Amstelveen Tel:020 220 99 00

Medische Encyclopedie

Inhoud

benzydamine op de huid

Benzydamine behoort tot de ontstekingsremmende pijnstillers of NSAID's.

De crème is te gebruiken bij zwelling, spierpijn en gewrichtspijn door een verzwikking of verstuiking.

Wat doet benzydamine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Spierpijn

Verschijnselen
Door een blessure, bijvoorbeeld door sporten, kan een spier verkrampen. Ook kan het getroffen lichaamsdeel gaan zwellen. Dit is pijnlijk en kan u  belemmeren bij uw bewegingen. Als reactie op de spierpijn wordt de spier ook stijf. De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, bij een blessure van de knie bijvoorbeeld naar de voet.

Oorzaken
Oorzaken van spierpijn zijn overbelasting, bijvoorbeeld door sportblessures of verkeerde houding, spierkramp, virusinfecties (griep), kneuzingen of een spierscheurtje.

Ook sommige medicijnen kunnen spierpijn als bijwerking geven, zoals bepaalde cholesterolverlagende medicijnen.

Spierpijn voorkomen
Als u spierpijn krijgt door het sporten is het belangrijk de spieren rustig los te maken en te rekken, met een goede warming-up en cooling-down.

Als uw spieren vaak verkrampt zijn, is het van belang regelmatig te bewegen zonder de spieren te veel te belasten. Zorg ook voor een goede houding bij het werk, bijvoorbeeld achter het bureau.

Denkt u dat uw spierpijn door medicijnen kan komen? Raadpleeg dan uw arts.

Behandeling
Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche.

Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn tegen spierpijn. Het geeft geen maagklachten. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na 1 tot 2 weken nog aanwezig is.

Als de spierpijn het gevolg is van een kneuzing, verstuiking of blessure kunt u een smeermiddel met een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals benzydamine. Sommige mensen hebben hier baat bij. Gebruik dit middel NIET op open wonden of als de huid beschadigd is.

Werking
De effectiviteit van benzydamine in een crème is gering. Het zou de ontsteking tegengaan, waardoor de roodheid, zwelling en pijn verminderen. Het middel dringt slecht door de huid heen, dus het bereikt de onderliggende spieren maar weinig. Omdat de crème moet worden ingemasseerd, kan de massage helpen de spieren te ontspannen.

Lees meer over spierpijn . “

Gewrichtspijn

Door verstuikingen of verzwikkingen kunnen spieren en gewrichten ontstoken raken. De plek van de ontsteking is rood, gezwollen en pijnlijk.

Behandeling
Een verstuikt gewricht moet behandeld worden met afkoeling (koud bad of koud kompres), een drukverband, rust en hoogleggen van het verstuikte lichaamsdeel. Eventueel kunt u de plek daarna met benzydamine crème behandelen. Gebruik dit middel NIET op een geïrriteerde huid of op open wonden.

Werking
De effectiviteit van benzydamine in een crème is gering. Het zou de ontsteking tegengaan, waardoor de roodheid, zwelling en pijn verminderen. Het is echter nooit goed aangetoond dat het middel ook echt werkt. Het effect op de pijn begint binnen een half uur. De roodheid en zwelling kunnen na een aantal dagen tot een week minder worden. De werking houdt enkele uren aan.

Lees meer over gewrichtspijn . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag of galbulten. Ook kunt u overgevoelig worden voor zonlicht. U hebt dan meer kans op zonnebrand.

    Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik benzydamine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Er is niet veel bekend over de veiligheid van dit medicijn tijdens de zwangerschap. Omdat het weinig door de huid in het lichaam wordt opgenomen, is de kans klein dat het schadelijk is voor de baby. U kunt dit medicijn in de eerste 6 maanden van de zwangerschap kortdurend op een klein oppervlak gebruiken. Gebruik het echter niet op grote oppervlakken, een beschadigde huid of in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.

Borstvoeding
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn kortdurend op een klein oppervlak gebruiken bijvoorbeeld een kuit. Het is dan veilig voor de baby. Gebruik het echter niet op een groot oppervlak, een beschadigde huid of langer dan een week.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Zacht inmasseren op het gezwollen, pijnlijke huiddeel.

Wanneer?
Naar behoefte 1 tot 4 keer per dag aanbrengen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Raadpleeg uw arts als de pijn en zwelling na 1 tot 2 weken nog niet zijn verdwenen.

Terug naar overzicht